Norrtelje Folkvagnsklubb i dag

• Verksamhetsområde – Roslagen med omnejd
  • Höstmarknad/Utställning med Swapmeet i september
  • Cirkelverksamhet – samarbete med ABF i Norrtälje
  • Vårrally – ett veteranrally längs slingriga vägar med historiska inslag och med kluriga VW frågor längs vägen

Norrtelje Folkvagnsklubbs historia

Det hela började redan på 80-talet med ett gäng killar med motorintresse som umgicks på fritiden. Eftersom folkvagnar var billiga i inköp och det fanns en mängd av tillbehör att köpa till dessa så föll det sig så att var och en skaffade sig en folkvagn i någon form.  Alla hade vi olika önskemål på hur en optimal folkvagn skulle se ut och användas till. Vissa ville vara brutala och kunna åka ut i skogen eller i nåt grustag och riva upp lite jord eller spruta sand och byggde då en ”baja” med STORA hjul och lite höjd fjädring eller nåt i stil med en så kallad ”rörhög”.  Andra ville ha en utställningsbil och ägnade all sin tid åt att lacka, putsa, kroma och polera sin bil. Sen fanns det ju också några som bara nöjde sig med att åka folkvagn utan att bygga om eller ändra den på något vis. Huvudsaken var att man hade kul.

Norrtälje V-dubs

Norrtelje Folkvagnsklubb

Efter att från början ha varit 5 medlemmar som umgicks genom att åka på VW-träffar etc. växte gruppen sakta och diskussionerna om ett eventuellt bildande av klubb/förening kom upp. Dessa funderingar varade ett bra tag (några år). Detta för att ingen ville ta på sig uppgiften att ta reda på hur man gör för att bilda en förening. Det dröjde faktiskt ända till i början av -90 talet innan vi organiserade oss och bildade en VW-klubb. Detta tack vare Janne Andersson som då var arbetslös. Vi hette då till en början Norrtälje V-dubs.  De första åren så hände det inte så mycket nytt i klubben. Vi fikade på tisdagar precis som vi fortfarande gör. Vi samlades och åkte till några träffar ihop och ordnade med någon grillkväll ibland. Det tillkom några medlemmar för varje år som gick. Vi diskuterade möjligheten att arrangera en egen träff men det var inte förrän 1994 som vi för första gången arrangerade en egen VW träff. Detta också tack vare vår då arbetslöse medlem. På denna träff så hölls det både utställning och dragracing. Det var inte så många som ”rejsade” men det var ett mycket uppskattat evenemang och vi hade en ganska stor publik. Det året kom det ca 100 folkvagnar till utställningen och ca 500 besökare till träffen. Detta år bytte vi också namn till Norrtälje Folkvagnsklubb, för att förenkla kontakten med kommun, myndigheter etc.  Denna typ av träff (race/utställning) arrangerades i Norrtälje i 5 år och sedan så lades dragracingen ner på grund av bristande intresse i klubben. Kostnaderna kring det var också en anledning till att det lades ner.

Träffar ordnas

Det 6:e och sista året på Mellingeholm flygfält så hölls det bara utställning och istället för dragracing ordnade vi ett serpentin race som också var mycket omtyckt. Vi hade till och med Polis och bärgare som medverkade  i detta och polisen fick faktiskt pris för jämnaste tid på 2 åk i denna tävling. Håkan J tog hem pris för snabbaste tid baklänges till vår lokale bärgares förtret. Alla dessa körde givetvis folkvagn.

Träffen flyttades till en annan plats i Norrtälje de följande åren och tillströmningen av bilar sjönk lite och var väl runt 100 bilar per gång. År 2002 så lyckades vi inte få till nåt bra datum tillsammans med kommunen så det blev bara en liten träff samtidigt med marknaden i slutet på september.

Klubben har nu (2010) växt och nu så är vi 130 medlemmar. Från och med år 2000 så arrangerar vi även en VW marknad i slutet på september. Ett uppskattat avslut på VW året då det finna chans att införskaffa sig lite av de delar man behöver för de nya byggen man tar sig an på vintern. Eller göra sig av med ett och annat som man kanske har liggande i garaget. Vi försöker komma ut med en klubbtidning “Bubblan” 4 ggr per år där det står lite om vad som händer i utom klubben när det gäller träffar etc. Vi skall i framtiden försöka utveckla tidningen och bl.a. införa lite reportage från träffar och på VW byggen som pågår inom klubben.